Üye Girişi
ATB BİLGİ PANELİ
Mobil Linkler
ETKİNLİK TAKVİMİ
BORSAVİZYON
Borsavizyon Dergisi
ANKET
Memnuniyet Anketi
Üye Memnuniyet Anketi
SERTİFİKALAR
LİNKLER
Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci ATB Meclis toplantısına katıldı

  
Tüfenkci:  "Şu anda yetkilendirilmiş ticaret borsaları eliyle yürütülen işlemlerin ulusal ve uluslararası düzeyde faaliyet gösterecek şekilde kurulacak ürün ihtisas borsası tarafından yapılması da temel hedeflerimiz arasında"
 
Tarım sektörüne ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Yavuz, tarım ve hayvancılığın borsalarla entegrasyonu sağlandığı takdirde Türkiye'nin tarımsal ürünler konusunda bölgesinde lider ülke olabileceğini kaydetti.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Ankara Ticaret Borsası’nın (ATB) Meclis toplantısına katılarak Ürün İhtisas Borsası çalışmasında son aşamaya gelindiğini belirterek “gerekli yasal düzenlemeleri önümüzdeki hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunacağız” dedi.
Ticaret borsaları tarafından yürütülen işlemlerin ulusal ve uluslararası düzeyde faaliyet gösterecek ürün ihtisas borsası tarafından yapılmasını hedeflediklerini belirten Tüfenkci, "Bu amaçla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), ticaret borsalarımız ve diğer kurucu ortaklarla görüşmelerimizi gerçekleştirdik. Ortaklık yapılarını kararlaştırdık ve Bakanlar Kurulu'na sevk edebilir konuma geldik. İnşallah önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu'na arz etmiş oluruz" şeklinde konuştu.
Bakan Tüfenkci, Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine karşı vatandaşlarla sokağa çıkan borsa başkanlarına teşekkür etti. Halkın darbe girişimi sırasında hem milli iradeye hem de ekonomiye sahip çıktığını anlatan Tüfenkci, "Bu millete ne kadar teşekkür etsek az" diye konuştu.
Habis yapıdan kurtuluyoruz
Oda ve borsa seçimleri sırasında FETÖ'ye mensup kişilerin de bu kuruluşların içlerine girdiklerine dikkati çeken Tüfenkci, "15 Temmuz'dan sonra oda ve borsalarımızın kendi içlerinde yapacakları mücadelelerle bu habis yapılardan kurtulmalarını istedik. Onlara KHK içinde bir madde koyup, müdahil olmak istemedik. Bugüne kadar yapılan mücadele ile bu yapıya mensup 16 oda ve borsa yönetim kurulu başkanı, 17 meclis başkanı, 442 meclis üyesi görevlerinden ayrıldılar veya istifa ettiler. Bu oran 9 bin 950 toplam üye düşünüldüğünde yüzde 5'e tekabül ediyor." ifadelerini kullandı.
Bu kişileri korumaya çalışmanın oda ve borsalara zarar vereceğini belirten Tüfenkci, birlikteliğin sembolleri olan oda ve borsalara başka yapıların sirayet etmemesi gerektiğini kaydetti.
 
Borsalarımızı yeniden revizyona tabi tutmamız lazım
Türkiye'de 113 ticaret borsasının faaliyet gösterdiğini anlatan Tüfenkci, bunların bir çoğunun arzu edilen şekilde çalışmadığını kaydetti.
Birçok ticaret borsasının tescil büroları gibi çalıştığını dile getiren Tüfenkci, "Artık bu anlayıştan kurtulmamız lazım." diye konuştu.
Ticaret borsalarının revizyona tabi tutulmamaları gerektiğini belirten Tüfenkci, "Üretim önemlidir ama ürettiğiniz ürün değil sattığınız ürün sizindir. Eğer satamıyorsanız o ürünün sizin olduğunu iddia edemezsiniz. Ürünün ticarileşmesi noktasında borsalarımızı yeniden revizyona tabi tutmamız lazım." değerlendirmesinde bulundu.
Dünyanın sanayileşmiş ülkelerinin tamamının aynı zamanda büyük tarım ülkeleri olduğuna işaret eden Tüfenkci, bu anlamda bakanlık olarak tarıma dayalı sanayiyi önemli gördüklerini ifade etti.
Ürün senetleri teminat gösterilerek bankadan kredi alabilme imkanı getirdik
Lisanslı depoculuk ve ürün ihtisas borsacılığı konusundaki gelişmelere de değinen Tüfenkci, sistemin gelişmesi yaygınlaşmasına yönelik çalışmalarda sona geldiklerini söyledi.
Lisanslı depoların sayısının hızla artırılması gerektiğine dikkati çeken Tüfenkci, şöyle devam etti:
"Akredite olmuş laboratuvarlarda sınıflandırılan ürünlerin piyasa arzı noktasında eğer ürün ihtisas borsasını sağlıklı bir şekilde işletilmesini istiyorsak lisanslı depoculuk faaliyetlerini teşvik etmemiz lazım. Şu anda teşvik ediyoruz. Daha da teşvik etmemiz lazım. Bu konuda teşvik sistemi ile ilgili gelişmeleri önümüzdeki dönemde paylaşacağız. Burada ne getiriliyor? Bir kere sağlıklı ve sigortalı depolama imkanı getiriyor. Bu önemli. Burada ürün senetlerini vatandaş teminat göstererek bankadan kredi alabilme imkanı getirdik. Lisanslı depoculuk sistemiyle ürün sahipleri ürünlerini depolayacağı sağlıklı ortamlar sayesinde mallarını fiyatların düşük olduğu hasat dönemlerinde ellerinden çıkarmak zorunda kalmayacak."
Ürün ihtisas borsası geliyor
Tarım ürünlerinin tarladan çıkış fiyatları ile market satış fiyatları arasındaki farklara değinen Bakan Tüfenkci, sağlıklı depolama imkanları sunulması üreticinin malının ucuza gitmeyeceğinin altını çizdi.
Vatandaşlara ucuz ürün tüketme olanağının sağlanması gerektiğini belirten Tüfenkci, şunları kaydetti:
"Nihai hedefimiz hem bu işten kar elde edelim ama aynı zamanda tüketiciye de makul fiyatlarla bu ürünleri sunalım. Fırsatçılık yapmak bir dönem belki kar getirir ama uzun vadede zarar getirir. Biz bu piyasanın şeffaf bir piyasa olmasını istiyoruz. Şu anda yetkilendirilmiş ticaret borsaları eliyle yürütülen bu işlemlerin ulusal ve uluslararası düzeyde faaliyet gösterecek şekilde kurulacak ürün ihtisas borsası tarafından yapılması da temel hedeflerimiz arasında bu amaçla TOBB ile ürün platformunu kurmuş olan borsalar başta olmak üzere ticaret borsalarımız ve diğer kurucu ortaklarla görüşmelerimizi gerçekleştirdik. Ortaklık yapılarını kararlaştırdık, gerekli analiz çalışmalarını yaptık ve Bakanlar Kuruluna sevk edebilir konuma geldik. İnşallah önümüzdeki hafta Bakanlar Kuruluna arz etmiş oluruz."
Tüfenkci, Yeni Hal Kanunu da hayata geçireceklerini ifade ederek, kanuna 2 ay içinde son şeklini vermeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.
Meclis Başkanı Gemalmaz’ın sözleri
ATB Meclis Başkanı Erol Gemalmaz da yaptığı konuşmada Türkiye’nin içte ve dışta çok önemli günlerden geçtiğine dikkat çekerek  “15 Temmuz’da yaşadığımız darbe kalkışmasının yaraları büyük bir hızla sarılırken, bulunduğumuz coğrafya itibariyle dış gelişmelerde de bu dönemde yeni bir önem kazanmıştır” dedi.
Hükümetin başlattığı, Türkiye’yi tehdit eden terörü bitirmeye yönelik tüm bu çabalar gerek vatandaşların gerekse Türk İş Dünyası tarafından takdirle izlendiğini ve desteklediğini belirten Gemalmaz sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yaşadığımız son olaylar bize şunu bir kez daha göstermiştir. Türkiye Cumhuriyeti bölgesinin en güçlü ve istikrarlı ülkesidir.
Gazi Mustafa kemal Atatürk ve değerli çalışma arkadaşlarının temellerini attığı bu ülke insanlarının, zamanı geldiğinde, vatan hainlerinin kalkışmalarını sonuçsuz bırakmak için göğüslerini siper ederken, cumhuriyetin temel ilkelerini sonuna kadar korumaya azimli ve kararlı olduklarını göstermişlerdir.
Böylesi bir fedakarlığı, dünyada hiçbir ulus bugüne kadar gösterememiştir. Bu bizim demokrasiye ve bağımsızlığımıza olan sevdamızı göstermektedir.
Darbe girişinin önlenmesi sırasında hayatını kaybeden Demokrasi Şehitlerine Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diliyorum.
Özellikle 15 Temmuz’dan sonra başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere,  Hükümetimizin ve diğer kurum ve kuruluşlarımızın göstermiş olduğu çalışma her türlü takdirin üzerindedir.
Bu vesileyle sizin şahsınızda, Hükümetimize, kamu kurum ve kuruluşlarımıza bir kez daha teşekkür ediyor, başarılı çalışmalarının devamını diliyor, bu fedakarca çalışmalarınızda sonuna kadar yanınızda olduğumuzu bir kez daha tekrarlıyoruz. Allah yardımcınız olsun.”
ATB Başkanı Yavuz'un konuşması
ATB Başkanı Faik Yavuz da yaptığı konuşmada, Türkiye’nin zaman zaman bir takım badireler atlattığını,  ancak, son 15 Temmuz’da atlatılan badirenin tarihimizde örneği olmadığını belirterek  “kendi insanını, kendi uçağı ve tankıyla vuran askeri inanın görmedik” dedi.
Demokrasisi tüm kanun ve kuralları ile çalışmadığı bir ülkede  özel sektörden bahsetmenin mümkün olmadığına dikkat çekerek “eğer hukuku da üstün kılamıyorsanız, adaleti sağlayamazsınız. Adaletin olmadığı bir yerde yatırım yapamazsınız ve yurt dışından da yatırımcı getirtemezsiniz” şeklinde konuştu.
Yavuz sözlerini şöyle sürdürdü:
Kendi tasarruflarımız bize yetmemektedir. Büyümek için yatırım yapacaksak hukuku üstün kılıp adaleti sağlamamız gerekmektedir.
Peki büyümesek ne olur?
En önemli sorun istihdam..İstihdamı sağlayamayız, milli geliri çoğaltamayız. Dolayısıyla fert başı milli gelirimizi artıramayız. Üretim yapamayız, ihracat yapamayız, cari açık veririz gibi bir sürü ekonomik dengeyi bozarız.
Bunları niye anlattım?
Sözümün başında bahsettiğim 15 Temmuz garabeti eğer gerçekleşmiş olsa idi işte bunların hepsini yaşayacaktık. Onun için adına darbe mi, kalkışma mı ne dersek diyelim; Lanetliyor ve suçluların vatana hainlikten en ağır şekilde cezalandırılmalarını diliyorum.
Son zamanlarda gerek yazılı, gerek görsel basında bir takım kişiler iyi niyetlerini belirtmeye çalışıyorlar.
Bunlardan en büyük darbeyi yemiş biri olarak yine tekrarlıyorum, en ağır şekilde cezalandırılmaları gerekmektedir.
Tarım sektörüne ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Yavuz, tarım ve hayvancılığın borsalarla entegrasyonu sağlandığı takdirde Türkiye'nin tarımsal ürünler konusunda bölgesinde lider ülke olabileceğini kaydetti. Yavuz ticaret borsalarının çağın gerektirdiği argümanları kullanarak çağdaş anlamda borsacılık yapacaklarını söyledi.
 

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu
Toplantıya, katılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da  yaptığı kıska konuşmada Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin tüm çalışmalarda yanlarında bulunduğunu ve büyük destek verdiğini belirterek “böyle bir bakanımız olduğu için gerçekten çok şanslıyız. Kendisine huzurunuzda bir kez daha teşekkür ediyoruz” dedi.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “TOBB’de yaptıkları ve altı saat süren toplantıda ürün ihtisas borsası konusunda sona gelindiğini ve bu çalışmanın neticelendirilmesinde Bakan Tüfenkci’den büyük destek gördüklerini söyledi. 
 


RESİMLER

Yayın Tarihi : 01.09.2016 / Okunma Sayısı : 2,649
İLETİŞİM
Macun Mahallesi 171. Cadde No:4 Yenimahalle / ANKARA
T : +90 312 327 00 00 (pbx)      F : +90 312 324 08 57      E-Mail : info@ankaratb.org.tr