Üye Girişi
ATB BİLGİ PANELİ
Mobil Linkler
ETKİNLİK TAKVİMİ
BORSAVİZYON
Borsavizyon Dergisi
ANKET
Memnuniyet Anketi
Üye Memnuniyet Anketi
SERTİFİKALAR
LİNKLER
Lisanslı Depoculuk Sistemi Proje’mizin tanıtım toplantısı yapıldı

Türkiye’de buğday ve arpa ticaretinde lisanslı depoculuk sisteminin yapısal ve ekonomik analizi, depolarda kapasite optimizasyonu konulu projemiz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Ar-Ge Destek Programı ile yürütülmektedir.

15 ay sürecek projemiz ile lisanslı depoların yapısal ve ekonomik yapısını ortaya koyabilmeyi ve Lisanslı depoların hizmet verdiği alanda yetiştirilen aynı çeşit ve standarttaki ürün miktarının depoları doldurabilme potansiyelini belirlemeyi amaçlamaktadır.

Proje, Ondokuz Mayıs Üniversitesinden Prof. Dr. Vedat CEYHAN ve Dr. Kerem HAZNECİ, ATB’den Handan Kavakoğlu, Yasemin OKUR, Esra KAYA ve Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsünden Sevinç KARABAK, Rahmi TAŞCI, Merve BOLAT tarafından yürütülmektedir.  

Toplantıda açılış konuşması yapan ATB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz, ‘Lisanslı Depoculuk uygulamalarının tarım ülkesi olan Türkiye için önemine inanıyoruz’ dedi.
 
ATB’nin Lisanslı Depoculuk ile entegre olan elektronik ürün senetlerinin alınıp satılabilmesine olanak sağlayan, elektronik ticaretin yapıldığı uygulamaları hakkında katılımcıları bilgilendiren ATB Başkanı Yavuz, lisanslı depoculukta istenilen seviyeye henüz ulaşılamamasında sistemin işleyişinden ve bağlı aktörlerden kaynaklı bir takım problemler olduğu gözlenmektedir.  Türkiye’de ki ürün çeşitliliğinin depolama kapasitesini yakından etkilediği düşünülmektedir. Sistemin ticaret borsalarını ilgilendiren ve çağdaş borsacılığın bir gereği olan elektronik satış salonu, elektronik ürün senedi imkânı ve elektronik ürün senetlerinin alınıp satılabildiği platform  ile üyelerimizi ve tüm Türkiye’de ki tüccarlarımızı lisanslı depolarla buluşturarak, küresel ticaretin önemli bir enstrümanını yaygınlaştırmak en büyük hedefimiz. Bu nedenle Lisanslı Depoculuk sisteminin yapısal ve ekonomik analizi ve kapasite optimizasyonu projesini destekliyor ve güzel sonuçlar bekliyoruz” şeklinde konuştu.
 
Tanıtım toplantısında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Tarım Ekonomisi ve Proje Yönetimi Daire Başkanı Doç. Dr. Cengizhan MIZRAK bir konuşma yaptı.
 
Konuşmasında, 5488 sayılı Tarım Kanuna bağlı olarak çıkartılan Araştırma ve Geliştirme Destek Programına İlişkin Tebliğ kapsamında, tarım sektörünün ihtiyacı olan konularda yapılacak olan çalışmalara her türlü desteği vereceklerini belirtti. Bundan sonra özellikle üniversiteler, sivil toplum örgütleri, meslek kuruluşları, çiftçi örgütleri ve özel sektör tarafından yürütülen Ar-Ge projelerine katkı sağlayacaklarını, lisanslı depoculukla ilgili bu projenin konunun bütün muhataplarına yaralı olacağını ifade etti.
 
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü Tarım Ürünleri Ticareti Daire Başkanı Hakan ÇALIŞ da bir konuşma yaparak lisanslı depoculuğun Türkiye için önemine değindi. Bakanlık olarak bu konuya ne kadar önem verdiklerini, depo kira ücretinin yarısını bakanlık olarak karşılamalarının lisanslı depoculuğun yaygınlaşmasına katkı sağladığını ifade etti. Bunun yanında bazı sıkıntıların da olduğunu örneğin lisans alınmasına rağmen pamuk depolama ile ilgili henüz bir talebin olmadığından bahsetti. Bu konu ile ilgili olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın destek politikasında ufak değişikliklere gitmesi gerektiğini belirtti. Projeye her türlü desteğin bakanlıkça verileceğini bildiren ÇALIŞ, lisanslı depolama izni verilecek ürünler olarak hedefte antep fıstığı ve kuru üzümün olduğunu söyledi.
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Sevinç KARABAK’ın proje sunumu ile devam etti.
 
Proje sunumu tamamlandıktan sonra, katılımcıların görüş ve önerilerini içeren soru-cevap bölümü ile tanıtım toplantısı tamamlandı.


RESİMLER

Yayın Tarihi : 12.10.2016 / Okunma Sayısı : 2,575
İLETİŞİM
Macun Mahallesi 171. Cadde No:4 Yenimahalle / ANKARA
T : +90 312 327 00 00 (pbx)      F : +90 312 324 08 57      E-Mail : info@ankaratb.org.tr