Üye Girişi
ATB BİLGİ PANELİ
Mobil Linkler
ETKİNLİK TAKVİMİ
BORSAVİZYON
Borsavizyon Dergisi
ANKET
Memnuniyet Anketi
Üye Memnuniyet Anketi
SERTİFİKALAR
LİNKLER
Reform ve Diyalog yılı 2021

2020 yılının büyük felaketi Korona pandemisi uzun süredir gündemi meşgul ediyor. Bir süre daha da etmeye devam edecek gibi görünüyor. Ancak dünyada aşıyla ilgili her gün yeni bir haber, yeni bir güncel gelişme yaşanıyor. Gelen her iyi haber ise piyasalarda kıpırdanmaya neden oluyor. Her ne kadar dünya genelinde virüse yakalananların sayısında bir sıçrama olsa da insanlar yavaşlayan ticari ve ekonomik faaliyetlerini tekrar rayına oturtma konusunda azimle çalışıyor.

İmalat ve sanayi rakamları pandemi öncesi dönemini yakaladı. Ülkemiz için çok elzem olan hizmet sektörü ise bir süre daha eski günlerini arayacak gibi görünüyor. Yakın zaman önce açıklanan ve pandeminin yayılım hızını azaltmak için getirilen kısıtlamalar, başta esnaf olmak üzere KOBİ’lerin büyük kısmını bir süre daha zorlayacak.

Dünyanın geneline ve üçüncü çeyrek büyüme rakamına bakıldığında 2020’de 0-1 puan arasında bir büyüme yakalamak, içinden geçtiğimiz dönem için oldukça umut vadeden bir gelişme olacaktır. 6,7 ile dünyadaki en güçlü ‘üçüncü çeyrek’ büyümelerinden birini yakalamış olmamıza rağmen piyasalardaki aşı beklentisi daha ağır basıyor.

***

Geçtiğimiz günlerde yeni görevlerine başlayan, Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Lütfi Elvan ile Merkez Bankası Başkanı Sayın Naci Ağbal’a görevlerinde başarılar ve kolaylıklar dilerim. Ekonomimiz üzerinde esen bu yeni hava ve çeşitli alanlarda başlatılmak istenilen reform hareketleri piyasalarda olumlu algılandı. Yapılan atamalar, 2021 yılına girmek üzere olduğumuz bu günlerde gerek iş dünyasına gerekse piyasalara taze kan olacaktır.

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal politika faizini 475 baz puan artırarak, politika faizini yüzde 15 olarak belirledi. Bunun sonucunda kredi faizleri ve mevduat faizleri de bir miktar hareketlendi. Bu oranda faiz ilk bakışta yüksek gibi görünmekle birlikte gerekliydi ve mecburiydi. Piyasa faiz rakamı açıklanmadan önce pozisyonunu çoktan almıştı.

Yüksek faiz iş yapmanın önünde duran en büyük engellerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Ancak ondan da büyük engel “öngörülemez döviz kuru”. Döviz kurundaki dalgalanma kontrol altına alınır alınmaz faizin makul düzeylere geri döneceği inancındayım.

Kurun etkilediği bir diğer önemli kalem ise enflasyondur. Eylül ayında yaklaşık yüzde 12 olarak açıklanan enflasyon önemli ölçüde kura dayalı enflasyondur. Kış aylarının gelmesiyle birlikte yaşanacak olan mevsime dayalı gıda enflasyonu ise bir müddet daha bu konuda zorluk yaşayacağımızın habercisidir.

Önümüzdeki dönemde pandeminin etkilerinin azalmasıyla birlikte ihracat ve turizmde olmak üzere pek çok sektörde “V” tipi toparlanma görmemiz şaşırtıcı olmaz. Bugün her ne kadar sanayi ve imalatın çarkları dönüyorsa da tam çalışan bir sistem için tüm sektörlerin birbirini desteklemesi gerekmektedir.

***

Bildiğiniz gibi yakın zaman önce Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın da katılımıyla TOBB Ekonomi Şûrası’nı gerçekleştirdik. Bu seneki Şûra’yı diğerlerinden ayıran en büyük özellik, pandemi nedeniyle yapma fırsatı bulamadığımız TOBB Genel Kurulu’nun da yerine geçmesi oldu.

2003 yılında ilk kez Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla yapılmaya başlanan TOBB Ekonomi Şûrası o günden bu yana, iş dünyası ve kamuyu bir araya getirmede önemli bir rol oynuyor. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirdiğimiz Şûra’ya bu sene de kabinenin pek çok önemli ismi katıldı.

Üç bine yakın katılımcı video konferans yöntemiyle başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere ilgili bakan ve bürokratlara sorularını sordular.  Sorular tek tek not alındı ve cevaplandı. Çok verimli ve başarılı bir Şura geçirdiğimizi düşünüyorum.

Şahsım ve temsil ettiğim kurum Ankara Ticaret Borsası adına, 81 il ve 160 ilçeden oda/borsa başkanlarının, TOBB delegelerinin, Kadın ve Genç Girişimcilerin, iş dünyasının genel olarak büyük ilgi gösterdiği, radikal kararların temellerinin atıldığı, reform çalışmalarının fitilinin ateşlendiği bu büyük buluşma, gelecek günlerin ülkemiz için bir hareket noktası olacaktır.

***

Yakın zaman önce, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, TCMB Başkanı Naci Ağbal, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri ile “İş Dünyası Görüşmeleri” kapsamında bir araya geldik.

Atılacak adımları, iş dünyasının görüş ve önerilerini diyalog ortamı içerisinde istişare ettik. Sektör temsilcileri ve iş insanları da öne çıkan sorunlarını, çözüme yönelik fikirlerini video konferans yöntemiyle ilgili bakanlara iletme fırsatını yakaladı. Gerçekleştirdiğimiz bu kapsamlı toplantı, bize 2021 yılının reform ve toparlanma yılı olacağını gösterdi. Bu kapsamda alınacak kararlar şimdiden


Yayın Tarihi : 14.12.2020 / Okunma Sayısı : 529
İLETİŞİM
Macun Mahallesi 171. Cadde No:4 Yenimahalle / ANKARA
T : +90 312 327 00 00 (pbx)      F : +90 312 324 08 57      E-Mail : info@ankaratb.org.tr