Üye Girişi
ATB BİLGİ PANELİ
Mobil Linkler
ETKİNLİK TAKVİMİ
BORSAVİZYON
Borsavizyon Dergisi
ANKET
Memnuniyet Anketi
Üye Memnuniyet Anketi
SERTİFİKALAR
LİNKLER
ATB Başkanı Yavuz, TUSAF Hububat Kongresi’ne katıldı

13.11.2021 / Antalya

Ankara Ticaret Borsası (ATB) Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Faik Yavuz, Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Hububat Kongresi’ne katıldı.

ATB Başkanı Yavuz, Kongre’nin açılışında yaptığı konuşmaya, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli,  TMO ve TUSAF işbirliğinde gerçekleştirilen, Türkiye Hububat Kongresi'nin,  tarım sektörüne hayırlı olması dileklerini ileterek ile başladı. Yavuz, “Un sektörü, özel sektör – kamu işbirliğinde özellikle son dönemde çok önemli başarılar kazandı. Türkiye son 7 yıldır  dünyada un ihracatı şampiyonu.  Un sanayicisi artık 163 ülkeye ihracat yapabilir durumda. Bu başarı hikayesinde emeği geçen herkesi gönülden tebrik ediyorum. 

Pandemi süreci ile birlikte,  hem ulusal hem de uluslararası tarımsal emtia ve gıda fiyatlarındaki artış, en fazla gündemde olan konular arasında. 

Bunun 4 temel sebebi var; yüksek Hammadde fiyatları, navlun taşıma ücretlerinde yaşanan artış, iklim değişikliğine bağlı üretim sorunları ve kuraklık.

Yüksek hammadde fiyatlarının oluşumunda,  özellikle pandemi sonrasında Çin ve Hindistan gibi ülkelerin yapmış oldukları yüksek stok artırımının dünyada sebep olduğu arz-talep dengesizliğini göz ardı edemeyiz. Navlun taşıma ücretlerinde ise konteyner fiyatları son 1 yılda ortalama % 350 yükselmiş durumda” dedi.

Su kaynaklarının verimli kullanımı hayati önem taşıyor

Yavuz iklim kaynaklı fiyat artışlarının hiç olmadığı kadar hissedildiğini vurgulayarak, “Şangay-Roterdam arasındaki konteyner fiyatları yaklaşık 6 kat,  Şangay-New York arası konteyner fiyatları ise 2,5 kat artmış durumda. İklim değişikliğine bağlı üretim sorunlarına en güzel örneği ise ülkemizden verebiliriz.   

2 hafta önce TÜİK Bitkisel Üretim 2. tahminini açıkladı. Tahıl üretiminin geçen yıla göre %15 düşüşle 37 milyon tondan 31,5 milyon tona gerileyeceği tahmin edildi. 

Bu rakam un ve makarna sanayicilerimiz içinde son derece önemli. Kuraklık konusunda su kaynaklarının verimli kullanımı hayati önem taşıyor. 2025 yılında dünyanın üçte ikisinin su kıtlığı ile karşı karşıya kalacağı düşünülüyor. Kuraklık ile ilgili olarak,   Ankara Ticaret Borsası Başkanı olmam nedeniyle Borsalardan  bir örnek vermek isterim.   

Bundan 6 ay önce,  “Su” adeta tarımsal emtia gibi altın gibi  demir gibi Chicago Ticaret Borsası’nda vadeli işlem görmeye başladı. Bu gelişme artık suyun ne kadar değerli olduğunu gösteren çok önemli bir örnek; Tarım ve Orman Bakanlığımız 2021 yılını “Sulama ve Su Yatırımları Yılı” ilan etti.   

Bu konuda da çok önemli çalışmalar yürütüyorlar,  bu vesileyle kendilerine bir kez daha  teşekkür ediyorum.  Tüm bu gelişmeler ışığında ülkeler artık tarımsal üretimde ihtisaşlamaya yönelik politikalar oluşturmaya başladılar” şeklinde konuştu.   

Tarımsal üretimimizi artırmamız şart

ATB Başkanı Yavuz, Tarım ve gıdanın, uluslararası politikada da kullanılan en önemli argümanlardan biri haline geldiğine değinerek, “Brezilya soya üretiminin  %65’ini, Ukrayna ürettiği mısırın %85’ini , Rusya buğday üretiminin %50’sini, Kanada ise ürettiği bakliyatın %60’ını ihraç ediyor. 

Bu ülkelerde iklim değişikliği nedeniyle üretim rekoltesinde yaşanacak azalma veya bu ülkelerin ihracata uygulayacakları vergi artırımları,  uluslararası piyasaları etkileyeceği gibi,  ülkemizi de olumsuz etkileyecektir. 

Dolayısıyla Türkiye olarak,  tarımsal üretimimizi artırmamız şart. Buna yönelik oluşturulacak yeni üretim ve destekleme modellerinin belirlenmesinde TOBB olarak Bakanlığımızın yanında olduğumuzu özellikle belirtmek istiyorum. 

AB Yeşil Mutabakat Sürecini dikkate almamız kaçınılmaz

Önümüzdeki süreçte tarım sektörümüzü bekleyen bir önemli konuda daha var. O da “AB Yeşil Mütabakat Süreci”Tarım ürünleri ihracatımızın yaklaşık dörtte birini AB ülkelerine yapıyoruz. Burada olan her gelişme bizim için son derece önemli. 

AB, 2030 ve 2050 yılları ile ilgili yeni hedefler belirledi. Pestisit ve Antimikrobiyal ilaç kullanımında %50 ve Kimyasal gübre kullanımında %20 azalma Organik tarım arazilerinin toplam tarım arazileri üzerindeki oranının %25 olması,  gerçekleştirmek istedikleri hedefler arasında AB artık  Yeşil Mütabakat süreci ile birlikte ithalat yaparken ülkelerden bu kriterlere uygun üretim yapmasını isteyecek. 

Bu ülkemiz için ekstra bir maliyet demek. AB tarafından uygulanacak karbon salınımı vergisi ihracatçılarımız için maliyet kalemleri içerisinde yer alabilir. Dolayısıyla tarımsal üretim politikalarımızı belirlerken,  AB Yeşil Mutabakat Sürecini dikkate almamız kaçınılmaz” dedi.   



RESİMLER

Yayın Tarihi : 13.11.2021 / Okunma Sayısı : 502
İLETİŞİM
Macun Mahallesi 171. Cadde No:4 Yenimahalle / ANKARA
T : +90 312 327 00 00 (pbx)      F : +90 312 324 08 57      E-Mail : info@ankaratb.org.tr