Üye Girişi
ATB BİLGİ PANELİ
Mobil Linkler
ETKİNLİK TAKVİMİ
BORSAVİZYON
Borsavizyon Dergisi
ANKET
Memnuniyet Anketi
Üye Memnuniyet Anketi
SERTİFİKALAR
LİNKLER
2021 yılının son Meclis Toplantısı Öztürk başkanlığında gerçekleştirildi

27.12.2021 / Ankara

Ankara Ticaret Borsası (ATB) Aralık Ayı Meclis Toplantısı, İbrahim Öztürk başkanlığında, ATB Merkez binasında gerçekleştirildi.

Toplantının açılış konuşmasında 2021’i değerlendiren ATB Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz, tarım ve ekonomi konusunda gündeme dair bilgiler verdi.

Gıda fiyatlarının dünya genelinde son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını belirten ATB Başkanı Yavuz, “FAO tarafından açıklanan verilere göre gıda artışı yüzde 27,3 oldu. Hububat özelinde artış ise %23,2 olarak gerçekleşti. Hububat arzı nüfus oranında artış göstermiyor. Buna karşılık olarak, Çin, Hindistan gibi aşırı fazla nüfusa sahip ülkeler ise sanki önümüzdeki sene kıtlık çıkacakmış gibi gıda stoklayıp, fiyatların aşırı yükselmesine neden oluyor” dedi.

Rusya’nın buğday işleyip ihracat yapma yönünde adımlar attığına değinen Yavuz, “önümüzdeki günlerde yeni bir tehlike kapımızda. Rusya bizim un üreticilerimizi ülkesine çekiyor. Özellikle makarna, bisküvi gibi dar gelirlinin çok tercih ettiği ve yüksek ihracat potansiyelimizin olduğu ürünleri Ruslara kaptırabiliriz” şeklide konuştu.

Türkiye’nin buğday ithalat rakamlarına da değinen Yavuz, “2021’de 11 ayda 11,9 milyon ton buğday ithal etmişiz. 2022’de kuraklık devam ederse ve gübrenin aşırı fiyat artışı sonucunda, gübresiz ekilen alanların rekolte kayıplarını da hesaba katarsak, ithalatta 15 milyon tonu geçebileceğimiz ifade ediliyor. Tabi ki bu buğdayın önemli bir kısmını un fabrikalarımızda işleyip, çeşitli formlarda ihraç ediyoruz. Ancak gönül ister ki hiç ithal etmeden kendi buğdayımızı işleyelim” dedi.

2021 yılının ana gündem maddesi olan ekonomi konusunda da görüşlerini paylaşan Yavuz, “Bütün dünya 2022 yılında faiz silahına sarılacak. Enflasyonla mücadele konusunda Merkez Bankaları ellerini taşın altına sokacaklar.

Şimdi ülkemizde bir hamle yapıldı, kur korumalı mevduat hesabı geldi. Döviz geriledi. Halk zamlarında geri alınması konusunda beklenti içine girdi. Ancak ürün ortaya koyabilmek için katlanılan maliyetler, henüz raflarda satışta. Eğer kur, bir müddet böyle giderse ancak o zaman raflarda indirim görebiliriz.

Benim sizden ricam eğer sizi kurtarıyorsa, eğer zarar etmiyorsanız bu indirimleri fiyatlarınıza yansıtın. Yansıtın ki, insanlar şu zor günleri daha kolay atlatsın. Ülkece bir önce huzur ve refah bulalım” şeklinde konuştu.

Bütçe ve fasılların oylanmasından sonra kapanış konuşmasını yapan ATB Meclis Başkanı İbrahim Öztürk ise, yeni yılın herkese mutluluk, huzur ve bereket getirmesini diledi.

Toplantının ardından, geleneksel hale gelen ancak önceki yıl pandemi nedeniyle yapılamayan Aralık Meclisi Yemeği, Meclis Üyeleri ve personelin katılımıyla gerçekleştirildi.



RESİMLER

Yayın Tarihi : 27.12.2021 / Okunma Sayısı : 477
İLETİŞİM
Macun Mahallesi 171. Cadde No:4 Yenimahalle / ANKARA
T : +90 312 327 00 00 (pbx)      F : +90 312 324 08 57      E-Mail : info@ankaratb.org.tr