Üye Girişi
ATB BİLGİ PANELİ
Mobil Linkler
ETKİNLİK TAKVİMİ
BORSAVİZYON
Borsavizyon Dergisi
ANKET
Memnuniyet Anketi
Üye Memnuniyet Anketi
SERTİFİKALAR
LİNKLER
TOEIC Programı iş dünyasına hayırlı olsun

05.01.2023 / Ankara

 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve Ankara Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Faik Yavuz, ETS Global ile TOBB arasında gerçekleştirilen TOEIC programı protokolünü imzaladı.

Dünya çapında 14.000’den fazla kurumda geçerliliği olan program, istihdam edilen personelin küresel iş hayatında başarılı olmak için gereken İngilizce dil becerisini ölçüyor.

ATB Başkanı Yavuz ve ETS Global Başkanı Gerben Van Lent tarafından imzalanan protokolün ardından ATB Başkanı Yavuz bir konuşma yaparak, küresel rekabette İngilizce bilmenin önemini vurguladı. ATB Başkanı Yavuz konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

Bu sene, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. Yılını kutluyoruz. 100 yıl içerisinde Türkiye ekonomisi gelişti ve dönüştü. Birçok ihtiyacımızı, kendi ülkemizde üretebilecek altyapımız oluştu. Bu altyapı sayesinde kendi otomobilimizi de ürettik, adını Türkiye’nin Otomobili yaptık.

İnşallah bu yılın Mart ayında Türkiye’nin Otomobili TOGG’u yollarda göreceğiz. Savunma sanayide ve bilişim sektöründe çığır açan işler yaptık. Tabi geçtiğimiz 100 yıl boyunca, ülke olarak kendimizi ve insan kaynağımızı geliştirmeye çalıştık. Geldiğimiz noktada hem üretimin hem de ticaretin doğası gereği hem de küresel şartlar gereği artık tüm dünya ile entegre çalışıyoruz.

Türkiye geçmişte kendi halinde bir tarım ülkesiyken, bugün Çin ile İtalya arasındaki en büyük sanayi ülkesi haline gelmiştir. 2022 yılında 250 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdik. Çok doğal olarak bu ihracatın büyük çoğunluğu yabancı dil yetkinliğine sahip firmalar tarafından yapıldı. Dolayısıyla yabancı dil bilmek artık ilave bir nitelik değil, zorunlu bir ihtiyaç haline geldi. Bu ihtiyaç, özel sektörde her geçen gün artıyor.

Ticaret Ateşelerimizin tüm toplantılara yetişmesi mümkün değil

Özel sektörde yabancı şirketlerle ile iletişim kurmak ticaret açısından çok önemli. Küresel politikalara baktığımızda, ülke menfaatlerinin uluslararası arenalarda korunması ülkelerin ticaretlerinin gelişmeleri için çok kritik önem taşıyor.

Aslında şimdiye kadar bu görevi sağ olsun Ticaret Ataşelerimiz, diplomatlarımız yürütüyordu. Ancak gelinen noktada ticari diplomasi dahil olmak birçok teknik alanda ülke menfaatlerinin korunması gerekiyor.

Tabi bu tür platformlarda, istişareler ve toplantılar İngilizce dilinde gerçekleştiriliyor. Tüm bu platformlara da diplomatlarımızın, ticaret ataşelerimizin yetişmesi mümkün olmuyor.

Bu tür platformlarda her şirketin kendi menfaatlerinin ülkelerinin politikaları doğrultusunda koruması gerekiyor. Eğer ülkemizin dış ticaretinin gelişmesini istiyorsak, önümüzdeki dönemde bu tür alanlarda İngilizce dilini bilen teknik insan kaynağına ihtiyacımız çok daha fazla olacak.

TOEIC Sınavı iş dünyası için daha uygun

Küresel ticaretin de dili İngilizce olarak yer alıyor. Küresel rekabette söz sahibi olmak istiyorsak, iyi derecede İngilizce bilen nitelikli insan kaynağına sahip olmak zorundayız.

Tüccar ve sanayiciler olarak açıkçası yabancı dil yetkinliklerinin belgelenmesi, insan kaynakları süreçlerimiz için çok önemli. TOBB ETÜ’de de bu vizyonla öğrencilerimize nitelikli İngilizce eğitimi veriyoruz, mezuniyet şartı olarak TOEFL sınavından yüksek bir puan istiyoruz.

Bu noktada ETS Global de yıllardır Türkiye’de birçok farklı İngilizce belgelendirme alanında faaliyet gösteriyor. ETS Global’in çok önemli bir belgelendirme sistemi olan TOEIC sistemi aslında özel sektör için tasarlanmış, hızlı bir belgelendirme sistemi.

Akademik İngilizce ile iş İngilizcesi farklılaşıyor, o sebeple iş dünyası için TOEIC sınavının daha uygun olduğunu değerlendiriyoruz. TOBB olarak Türk özel sektörünün İngilizce bilen nitelikli insan kaynağına kavuşması için elimizi taşın altına koyuyoruz.

Biz de bugün ETS Global ile önemli bir işbirliğine adım atıyoruz. TOEIC sınav sistemini ülkemizde ve özel sektörde yaygınlaştırmak üzere birlikte çalışmaya başlıyoruz.

Başta uluslararası şirketler ve kurumsal şirketler olmak üzere, Türkiye’nin önde gelen şirketleri ve kurumlarını; yeni işe alımlarında adaylardan TOEIC sınavını talep etmeye davet ediyoruz. Yine öğrencileri ve mevcut çalışanları; İngilizce yetkinliklerinin belgelendirilmesi açısından TOEIC sınavına girmeye davet ediyoruz.

Bu iş birliğimiz kapsamında; TOBB ETÜ öğrencilerinin mezun olurken TOEIC sınavı puanına da sahip olmalarını sağlayacağız. Ben bu kapsamda bu işbirliğinin gerçekleştirilmesinde emeği geçen TOBB ETÜ Rektörümüze, Yabancı Diller Bölümümüze ve tüm ETS Global Yöneticilerine çok teşekkür ediyorum. Bu işbirliğinin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.



RESİMLER

Yayın Tarihi : 05.01.2023 / Okunma Sayısı : 168
İLETİŞİM
Macun Mahallesi 171. Cadde No:4 Yenimahalle / ANKARA
T : +90 312 327 00 00 (pbx)      F : +90 312 324 08 57      E-Mail : info@ankaratb.org.tr