Üye Girişi
ATB BİLGİ PANELİ
Mobil Linkler
ETKİNLİK TAKVİMİ
BORSAVİZYON
Borsavizyon Dergisi
ANKET
Memnuniyet Anketi
Üye Memnuniyet Anketi
SERTİFİKALAR
LİNKLER
Tarihçe

Ankara Ticaret Borsası’nın (ATB) kuruluş tüzüğü, 3 Nisan 1907 tarih ve 32 sayılı Danıştay kararı ile onaylanmıştır. Ankara Ticaret Borsası 19 Şubat 1925 yılında Cumhurbaşkanı Atatürk ve dönemin Bakanlar Kurulu’nun imzaladığı kararname ile Zahire Borsası olarak faaliyete geçmiştir. Ankara Ticaret Borsası (ATB) fiili faaliyetlerine, 1927 yılında ZAHİRE BORSASI olarak başlamıştır. 12 Şubat 1927 Cumartesi günü saat 16.00’da ilk toplantısını yapan borsa encümen kararlarını içeren defterin 1. Sayfasındaki 1 nolu toplantı tutanağında  Çolakzade Sabri Bey başkanlık görevine seçilirken, Başkan Ve-iğine Gedikzade Ali Efendi, Sandık Amirliğine Vefik Hayri Bey getiriliyordu. Yine aynı tutanaktan öğrendiğimize göre, zahirelerin borsa dışında satışını önlemek üzere iki kolcunun bulundurulmasına karar verildiği görülüyor. 

Borsa encümenin 26 Şubat 1927 cumartesi günü yaptığı 3.toplantısında,  küşat edilerek resmen faaliyetine başlıyordu. Borsa encümeni ilk toplantılarını, Ankara’da İstasyon yöresinde ve eski Toprak Mahsulleri Ofisine yakın ahşap bir binada yapmıştır. Yıkılan bu bina Toprak Mahsulleri Ofisine yakın olması nedeniyle seçilmiştir.
 

İlk Meslek Grupları
 

Vali Muavini Ahmet Kınık başkanlığında yapılan toplantıda, beş meslek gurubunu tespit ve tayin edilmiştir. Tutulan zapta göre Zahire Borsasında oluşturulan ilk beş meslek gurubu;

-  Hububat ve Bakliyat

-  Tiftik-Yapağı

-  Hamderi ve Avderileri

-  Sade, zeytin ve nebati yağlar, zeytin tanesi ve peynir

-  Un ve kepek olarak belirlenmiştir. 


27 Şubat 1927 tarihi itibariyle Borsanın üye sayısı 13 adedi birinci derece, 1 adedi ikinci derece, 1 adedi de üçüncü derece olmak üzere toplam 15 olarak tespit edilmiştir.

ATB daha sonra, Ulus’ta şimdiki Cihan Palas Otelinin yanındaki bir binaya taşınmış, Canlı Hayvanlar kotaya alınınca Akköprü’de eski Et Balık Kurumunun yanındaki bir binaya, daha sonra da Çıkrıkçılar Yokuşundaki Hüdaverdi Han’da tutulan dairede hizmetini sürdürmüştür. 
 

Ankara Ticaret Borsası, Zahire Borsası olarak ülkemiz ticaretine verdiği katkıyı 1960 yılından sonra Varlık Mahallesinde, Canlı Hayvan ve Et Borsası olarak hizmet vermeyi sürdürmüştür. Ülkemiz canlı hayvan pazarı konusunda tartışmasız lideri olan ATB, bugüne kadar üreticimize ve ihracatçımıza büyük hizmetler vermiştir. 

 

1976 yılında “Anafartalar Caddesi, Şan Sokaktaki merkez binasında hizmet vermeye başlamıştır. 
 

TMO Güvercinlik Şube Müdürlüğü karşısında 106 dönüm arazi üzerinde 296 işyerinden oluşan ATB İş Merkezi  Dünya Bankası ihale şartnamelerine uygun olarak inşaa edilmiş ve faaliyete geçirilmiştir.

 

ATB, günümüz borsacılığının en uygun şartlarda gerçekleştirebilmesi amacıyla, Canlı Hayvan Borsasını Sincan Yeni Kentte kurmuştur. ATB Cevat Bingöler tesisleri, açık ve kapalı padokları, hizmet binaları, camii, karantina binasıyla önemli bir hizmeti vermektedir.  Canlı Hayvan Borsasının hemen yanında bulunan kesimhanemizde ise; AB uyum mevzuatında öngörülen tüm kriterlerin yerine getirildiği tek vardiyada 350 büyükbaş, 2.250 küçükbaş hayvan kesim kapasiteli mezbaha tesislerini tamamlayıp Ankara’nın hizmetine sunmuştur. Amacımız eskiden olduğu gibi bugünde Ankara’yı canlı hayvan ticaretinin terminal piyasası haline getirmektir. 

ATB, Macun Mahallesi 179 Sokak No.8 Yenimahalle / Ankara  adresinde Kırmızı Et Borsası faaliyetlerini  gerçekleştirmektedir. AB standartlarında ülkemizin ilk ve tek kırmızı et borsasını kurmuş olup, Ankara’yı kırmızı et ticaretinin merkezi haline getirmiştir. Piyasadaki açıklanan resmi fiyatlar Borsa’mızda oluşan fiyatlardır.

 

Mülkiyeti borsamıza ait Gölbaşı Ahiboz Köyündeki arazimiz üzerinde kurulan "Hububat ve Bakliyat Depolama ve Pazarlama Alanı" tesisimizde, örnekleri ABD’de bulunan elektronik hububat borsasını Ahiboz’da kurmuş olup ürünler RFID kartlarla sisteme tanıtılarak elektronik imza ile gerçekleştirilen seansa geçilmektedir. Seanslara uzaktan erişim ve elektronik ortamda ürün senedi / elektronik ürün senedi  hububat ticareti mümkün hale gelmiştir.
 

Bunlara ilaveten, İskitler İrtibat Temsilciliği, Toptancı Hal Şube Müdürlüğü ve  Şereflikoçhisar Temsilcilikleriyle  hizmetlerini sürdürmektedir. 


Başkent Borsasının yeni hizmet binası





ATB 2013 yılı sonundan itibaren mülkiyeti kendisine ait yeni hizmet binasında faaliyetlerini sürdürmektedir. Macun Mahallesi 171 Sokak No:4 Yenimahalle / Ankara adresinde bulunan yönetim binasında, Borsamızın daha sağlıklı bir ortamda çalışmasının temini amacıyla en son teknolojik ürünler kullanılmıştır.Toplam 8.989 m² kapalı alana sahip olan yeni yönetim binamız; Yönetim Kurulu Başkanlığı, Meclis Başkanlığı, Yönetim Kurulu toplantı odası, yaklaşık 294 kişilik çok amaçlı toplantı salonu, 80 kişilik Meclis Toplantı Salonu, fuaye, basın odası, VIP odası, Borsa Satış Salonu ve yan servisleri, kütüphane, sağlık birimi, Meclis toplantı salonu, Meclis ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları, Yönetim Kurulu üyeleri odası ve Komite toplantı salonları, borsanın idari birimleri, dinlenme, yemekhane ve 26 araçlık kapalı otopark ve sığınak gibi bölümlere sahiptir.  Kapalı devre güvenlik kameraları ile izlenecek olan binamızda, turnikelerde ve bazı idari bölümlerde kartlı geçiş sistemi kullanılmaktadır.


Yayın Tarihi : 01.06.2014 / Okunma Sayısı : 32,064
İLETİŞİM
Macun Mahallesi 171. Cadde No:4 Yenimahalle / ANKARA
T : +90 312 327 00 00 (pbx)      F : +90 312 324 08 57      E-Mail : info@ankaratb.org.tr