Üye Girişi
ATB BİLGİ PANELİ
Mobil Linkler
ETKİNLİK TAKVİMİ
BORSAVİZYON
Borsavizyon Dergisi
ANKET
Memnuniyet Anketi
Üye Memnuniyet Anketi
SERTİFİKALAR
LİNKLER
ATB Başkanı Yavuz, Türkiye-Tacikistan İş Forumu’na katıldı

10.11.22 / Tacikistan

Ankara Ticaret Borsası (ATB) Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Faik Yavuz, Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de, Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un katılımıyla düzenlenen Türkiye-Tacikistan İş Forumu’na katılarak bir konuşma gerçekleştirdi. ​

Forumda Tacikistan Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanı Zavqizoda Zavqi ve Tacikistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Jumakhonzoda Jamdshed de birer konuşma yaptı.

Faik Yavuz, İş Forumu’ndan önce T. C. Duşanbe Büyükelçiliği’nde düzenlenen ve Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un katıldığı Türk İş İnsanları İstişare Toplantısı’na katıldı.

ATB Başkanı Yavuz, burada yaptığı konuşmada, kültürel ve tarihi açından Tacikistan’ın Türkiye için önemine vurgu yaparak, “Türk-Tacik dostluğu, Mevlâna Celaleddin-i Rumi gibi büyük düşünürleri paylaştığımız güçlü bir kültür mirası üzerinde yükseliyor. Tacikistan Orta Asya’nın ve İpek Yolu’nun önemli aktörleri arasındadır” dedi.

Yavuz, yaptığı konuşmaya şu şekilde devam etti:

İktisadi ilişkilerimizin mevcut düzeyinden memnun değiliz. İlişkilerimizi genişletmek ve derinleştirmek istiyoruz. İki ülke dış ticaret hacmi 2021 yılında 450 milyon $ olarak gerçekleşti. Hedefimiz bu rakamı dengeli bir şekilde artırmak olmalı.

Tacikistan’da 700 milyon dolar civarında toplam 52 müteahhitlik projesi gerçekleştirdik. Türkiye son 5 yıl itibarıyla Tacikistan’da 5. büyük yabancı yatırımcı konumundadır. Son 10 yıllık dönemde Türk firmalarınca Tacikistan’da gerçekleştirilen yatırımların tutarı 200 milyon doları geçmiştir.

Tacikistan’ın altyapı konusunda geleceğe dönük önemli projelerinin olduğunu biliyoruz. Karayolları ve demiryollarının modernize edilmesi ve yeni hatların açılması sayesinde ülke içinde ulaşım kolaylaşacaktır.

Bu durum ticareti de olumlu yönde etkileyecektir. Türk iş insanları için burada ciddi bir katkı sunma potansiyeli var. Topraklarının % 93’ü dağlık arazi olan Tacikistan, kış turizmi açısından çok elverişlidir. Özellikle Pamir Dağları’nda inşa edilecek turistik tesislerle turizm geliştirilebilir.

Duşanbe zengin su kaynaklarına sahiptir. Hükümetin sağlıklı içme suyu temini çabalarında, özellikle su arıtma sistemleri ile ilgili çalışmalara Türk firmalarının ciddi katkı sağlama fırsatı vardır.

Tacikistan’da telekomünikasyon alanında da önemli iş imkânları mevcuttur. Tacikistan’ın internet altyapısının geliştirilmesi çalışmalarına da katkı sağlamak isteriz. Ayrıca havaalanları için de haberleşme ve navigasyon sistemlerinin geliştirilmesi projelerinde yer almak isteriz.

Tarım sektöründe Tacikistan'ın tarım ürünlerinin işlenmesinde, paketlenmesinde ve ihracatında iş birliği mümkündür. Burada özellikle pamuk üretimi, et ve süt ürünlerinin işlenmesi, yeni tarımsal ürünlerin yetiştirilmesi gibi konularda ortak çalışmalar desteklenmelidir.

Ayrıca tarımsal ürünlerin saklama ve işleme tesislerinin geliştirilmesinde de işbirliği fırsatları vardır. Madencilik sektöründe mevcut yatakların daha iyi değerlendirilmesi için de birlikte çalışma fırsatları vardır.  

Tacikistan’da faaliyet gösteren firmalarımız, daha fazlasını yapmak ve Tacikistan ekonomisine daha fazla katkı sağlamak istiyor. Bu açıdan vize sorunun halledilmiş olması son derece olumlu bir ivme sağlamıştır. İş dünyası adına devlet başkanlarımıza teşekkür ediyorum.



RESİMLER

Yayın Tarihi : 10.11.2022 / Okunma Sayısı : 215
İLETİŞİM
Macun Mahallesi 171. Cadde No:4 Yenimahalle / ANKARA
T : +90 312 327 00 00 (pbx)      F : +90 312 324 08 57      E-Mail : info@ankaratb.org.tr