Üye Girişi
ATB BİLGİ PANELİ
Mobil Linkler
ETKİNLİK TAKVİMİ
BORSAVİZYON
Borsavizyon Dergisi
ANKET
Memnuniyet Anketi
Üye Memnuniyet Anketi
SERTİFİKALAR
LİNKLER
TÜRİB 2023 Olağan Genel Kurulu tamamlandı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve Ankara Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Faik Yavuz, TOBB ev sahipliğinde gerçekleştirilen TÜRİB 2023 Olağan Genel Kurulu’na katılarak açılışında bir konuşma yaptı.

ATB Başkanı Yavuz, burada yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:

Hep söylüyoruz, tarım piyasalarının etkinliğini artırmamız, gelişmiş bir tarım piyasasına sahip olmamız gerekiyor.

Son yıllarda tarımsal emtia piyasalarında yaşanan gelişmeler ve iklim krizinin etkileri bize bir kez daha bunun önemini kanıtladı. Ülkemizin sahip olduğu coğrafi konum avantajına, ilave olarak ekilebilir tarım arazilerinin büyüklüğü ve finansal piyasaların gelişmişliğini kullanarak, tarımda merkez üssü haline gelebileceğini düşünüyorum. Bunun için de uzun yıllardır Ticaret Bakanlığımız ve Tarım Bakanlıgımız ile birlikte çalışıyoruz.

Biliyorsunuz lisanslı depoculuk çalışmalarına 2005 yılında birliğimiz ve ticaret borsalarımız öncülük etti.

İlk lisanslı depoyu birliğimiz ve TMO birlikte kurduk ve lisanslı depo sayısının artmasında TMO’nun büyük katkıları oldu. Kendilerine bu destekleri için teşekkür ediyorum.

Borsalarımız geçtiğimiz süreçte en büyük lisanslı depo yatırımcısı oldu. Bugün itibariyle 193 lisanslı depo faaliyette ve 10,3 milyon tonluk kapasiteyle ülkemiz hububat rekoltesinin dörtte birini depolama potansiyeline sahip. Bu kapasite TÜRİB’in kuruluşundan beri 2,5 katından fazla arttı. Bu şeffaf ve güçlü lisanslı depoculuk sistemi gıda güvenliği bakımından Türkiye’nin en büyük savunma mekanizmasıdır.

Diğer yandan tarımda merkezi ve gelişmiş bir piyasa hayaliyle çıktığımız yolda borsa İstanbul, TMO ve Kamu bankaları ortaklığıyla Türkiye Ürün İhtisas Borsası’nı kurduk.

2019 yılı temmuz ayında TÜRİB’i hizmete açtık. 50 yıllık bir hayali gerçekleştirmiş olduk. 

TÜRİB’in, büyük kısmı kısıtlayıcı pandemi şartları altında geçen 5 yıl gibi kısa bir sürede işlem platformunun kurulması, ürün endekslerinin devreye alınması ve Arge merkezi olunması gibi çetrefilli işleri tamamladı. 

Bu sürede TÜRİB, acente olarak hizmet aldığı ticaret borsalarımızın yoğun çabalarıyla sayısı 215 bini aşan çiftçi, tüccar ve yatırımcının kaydını yaptı.

TÜRİB’de yaklaşık 5 yıllık bir sürede 194 milyar TL’lik bir işlem hacmi gerçekleşti ve yaklaşık 41 milyon ton ürün el değiştirdi. Bu başarıya yön veren, katkı sağlayan, paydaşlarımızın kıymetli temsilcilerinden oluşan TÜRİB Yönetim Kurulumuz ve personelimize teşekkürlerimi sunuyorum.



RESİMLER

Yayın Tarihi : 15.05.2024 / Okunma Sayısı : 189
İLETİŞİM
Macun Mahallesi 171. Cadde No:4 Yenimahalle / ANKARA
T : +90 312 327 00 00 (pbx)      F : +90 312 324 08 57      E-Mail : info@ankaratb.org.tr