Üye Girişi
ATB BİLGİ PANELİ
Mobil Linkler
ETKİNLİK TAKVİMİ
BORSAVİZYON
Borsavizyon Dergisi
ANKET
Memnuniyet Anketi
Üye Memnuniyet Anketi
SERTİFİKALAR
LİNKLER
Ankara Tarımsal Gelişme Stratejisi kitabı, ATB Meclisi`nde tanıtıldı

Ankara Ticaret Borsası (ATB) Eylül ayı Meclis Toplantısı, ATB Meclis Başkanı İbrahim Öztürk başkanlığında gerçekleştirildi.  

Toplantının açılış konuşmalarının ardından, ATB tarafından Ankara tarımına katkı sağlaması için, Prof. Dr. Ahmet Şahinöz, Prof. Dr. Bülent Gülçubuk ve Doç. Dr. Onur Yeni’ye hazırlatılan, “Ankara Tarımsal Gelişme Stratejisi” isimli kitap ATB Meclis Üyelerine tanıtıldı.

Toplantının açılışında konuşan ATB Başkanı Faik Yavuz, kitabın ortaya çıkış sürecini ATB Meclis Üyeleriyle paylaşarak, “kitapta bulunan veriler, hocalarımızın titiz ve uzun çalışmaları sonucunda ortaya çıkmış bilimsel verilerdir. Türkiye’nin önde gelen ve Tarımsal ekonomi konusunda uzmanlaşmış hocalarımız tarafından kaleme alınan bu kitap, Ankara tarımına ışık tutacak gerek üreticimize gerekse tüccarımıza fayda sağlayacak bir kitaptır” dedi.

ATB Başkanı Yavuz’un ardından konuşan Prof. Dr. Ahmet Şahinöz konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Türkiye’de yeni bir tartışma platformu yaratmak ve Türkiye’nin yeni bir tarım politikası tanımına ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Çünkü Türkiye dünyaya göre ters bir yöne gidiyor.

Nasıl oluyor da dünyada gıda fiyatları 2008’den bu yana düşme eğilimindeyken Türkiye’de neden artıyor? Bu izaha muhtaç bir konudur. Türkiye dünyada en yüksek gıda enflasyonu yaşayan 5 ülkeden biridir.

Türkiye bu yaz çiftçilerin protesto gösterilerine ve mitinglerine şahit oldu. Üreticilerin canını yakan bir durumla karşı karşıyayız. Bu protestolar tüm yurda yayılmış durumda. Belli bir ürün için olsa tedbir alınabilir ama genel bir sorun söz konusu.

Çiftçinin eline geçen fiyatlar maliyetlerini karşılamıyor. Köylerimiz yaşlılar yurduna dönmüş durumda ve tarımsal üretim giderek milli güvenlik meselesi haline gelmektedir.

Prof. Dr. Şahinöz’ün ardından Prof. Dr. Bülent Gülçubuk kitabı tanıtan bir sunum gerçekleştirdi:

Türkiye’nin tarım politikası nedir sorusu benim tanımlamakta en çok zorlandığım sorudur. Bu sorunun yanıtı akademik olarak ilerledikçe benim için daha da güçleşiyor.

Bugün ülkemizde, üretici üretiyor mutsuz, tüketici marketten ürünü alırken mutsuz. Ekonomik açıdan tarım sürdürülebilir olmaktan uzaklaşıyor.

Dünyada son 20 yılda tarımsal destekler gelmiş geçmiş en yüksek seviyesinde. 20 yıl önce ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri tarımsal desteklerin büyük kısmını veriyorken, bugün tüm dünyadaki tarımsal desteklerin %51’ini Hindistan ve Çin veriyor.

Bugün dünyada tarımsal destekler iki çeşit veriliyor.

Birincisi, Üretken politika destekleri: Alt yapı, sulama, sosyal refah, Ar-Ge dahil komple sistem.

İkincisi, Dağılım politika destekleri: Yıllık olarak, gübre, tohum tarımın tamamen oturduğu ülkelerde uygulanmasında fayda olan destek modelidir.

Türkiye toprakları 200 milyon nüfusu besleyecek potansiyele sahip.

Sunumun ardından, Prof. Dr. Ahmet Şahinöz, Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, ATB Meclis Üyelerinden gelen soruları yanıtladı.



RESİMLER

Yayın Tarihi : 27.09.2024 / Okunma Sayısı : 62
İLETİŞİM
Macun Mahallesi 171. Cadde No:4 Yenimahalle / ANKARA
T : +90 312 327 00 00 (pbx)      F : +90 312 324 08 57      E-Mail : info@ankaratb.org.tr