30.05.2025 / Ankara
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve Ankara Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Faik Yavuz, Türkiye Ürün İhtisas Borsası 2024 Olağan Genel Kurulu’na katılarak, açılış konuşmasını gerçekleştirdi.
ATB Başkanı Yavuz, Türkiye’nin tarımsal politikalarında coğrafi avantajına vurgu yaptı.
ATB Başkanı Yavuz, yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:
Bugün hep birlikte Ürün İhtisas Borsasının Genel Kurulu için bir araya geldik. Hep söylüyoruz, tarım piyasalarının etkinliğini artırmamız, gelişmiş bir tarım piyasasına sahip olmamız gerekiyor.
Son yıllarda tarımsal emtia piyasalarında yaşanan gelişmeler ve iklim krizinin etkileri bize bir kez daha bunun önemini kanıtladı. Ülkemizin sahip olduğu coğrafi konum avantajına ilave olarak ekilebilir tarım arazilerinin büyüklüğü ve finansal piyasaların gelişmişliğini kullanarak tarımda merkez üssü haline gelebileceğini düşünüyorum.
Bunun için de uzun yıllardır ticaret bakanlığımız ve Tarım Bakanlığımız ile birlikte çalışıyoruz. Biliyorsunuz lisanslı depoculuk çalışmalarına 2005 yılında birliğimiz ve ticaret borsalarımız öncülük etti. İlk lisanslı depoyu birliğimiz ve TMO birlikte kurduk ve lisanslı depo sayısının artmasında TMO’nun büyük katkıları oldu. Kendilerine bu destekleri için teşekkür ediyorum.
Borsalarımız geçtiğimiz süreçte en büyük lisanslı depo yatırımcısı oldu;
Bugün itibariyle 221 lisanslı depo faaliyette ve 12,3 Milyon tonluk kapasiteyle ülkemiz hububat rekoltesinin dörtte birini depolama potansiyeline sahip. Bu kapasite TÜRİB’in kuruluşundan beri 3 katından fazla arttı.
Bu şeffaf ve güçlü lisanslı depoculuk sistemi gıda güvenliği bakımından Türkiye’nin en büyük savunma mekanizmasıdır. Diğer yandan tarımda merkezi ve gelişmiş bir piyasa hayaliyle çıktığımız yolda Borsa İstanbul, TMO ve kamu bankaları ortaklığıyla Türkiye Ürün İhtisas Borsası’nı kurduk.
2019 yılı temmuz ayında TÜRİB’i hizmete açtık. 50 yıllık bir hayali gerçekleştirmiş olduk. TÜRİB’i, büyük kısmı kısıtlayıcı pandemi şartları altında geçen 6 yıl gibi kısa bir sürede Türkiye’nin ilk yerli ve milli işlem platformunun kurulması, Ürün Piyasası Aracı Kurumlarının devreye alınması ve ARGE merkezi olunması gibi çetrefilli işleri tamamladı.
Bu sürede TÜRİB, acente olarak hizmet aldığı ticaret borsalarımızın yoğun çabalarıyla sayısı 240 bini aşan çiftçi, tüccar ve yatırımcının kaydını yaptı. TÜRİB’de yaklaşık 6 yıllık bir sürede 276 milyar TL’lik bir işlem hacmi gerçekleşti ve yaklaşık 50 milyon ton ürün el değiştirdi.
Bu başarıya yön veren, katkı sağlayan, Paydaşlarımızın kıymetli temsilcilerinden oluşan TÜRİB’i Yönetim Kurulumuz ve personelimize teşekkürlerimi sunuyorum.
Öte yandan, bahsettiğimiz tüm bu çalışmalarımız bizim hedeflediğimiz yapının sadece birinci kısmı. Çalışmalarına başladığımız vadeli işlemler piyasasını da yakın zamanda devreye alacağız.
TÜRİB’i inşallah daha da geliştirerek, sırasıyla önce bölgesel sonra global bir borsa haline getireceğiz. Ülkemizde ürettiğimiz ürünlerin fiyatını ülkemizde belirleyeceğiz. Tarım ürünlerinde arz talep dengesini sağlanmasına katkı sağlayarak enflasyonun düşmesine katkı sağlayacağız.
Tarım piyasasında şeffaflığa ve fiyat dengesine katkı sağlayarak üreticimizin daha sağlıklı planlama yapmasını sağlayacağız.
TÜRİB’in kuruluşundan itibaren geçen süreçte katkılarından dolayı TMO, Borsa İstanbul, merkezi kayıt kuruluşu, Takasbank, kamu bankaları başta olmak üzere tüm ortaklarımıza ve ayrıca düzenlemelerde bize destek veren Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü ve Sermaye Piyasası Kurulu’na teşekkür ediyorum.