Üye Girişi
ATB BİLGİ PANELİ
Mobil Linkler
ETKİNLİK TAKVİMİ
BORSAVİZYON
Borsavizyon Dergisi
ANKET
Memnuniyet Anketi
Üye Memnuniyet Anketi
SERTİFİKALAR
LİNKLER
IPARD II 10. Başvuru Çağrısı ATB`de tanıtıldı

17.02.2021 / Ankara

IPARD II 10. Başvuru Çağrı Bilgilendirme Toplantısı, Ankara Ticaret Borsası (ATB) ev sahipliğinde, Covid 19 tedbirleri dikkate alınarak gerçekleştirildi. 

Toplantının açılışında konuşan ATB Başkanı Faik Yavuz, tarımın stratejik öneminin pandemi dönemiyle birlikte tekrar ortaya çıktığını söyleyerek, “tarım olmadan bir üretimin olmayacağını hatta sadece kendi kendine yeten değil, Türkiye gibi çevresindeki ülkelere de yetmeye çalışmanın önemi bir kez daha ortaya çıktı. Son dönemlerde Çin ve Hindistan 3 aylık periyodlarla stok yaparken, stoklarını 1 senelik tutmaya başlamasıyla emtia fiyatları büyük artış gösterdi. Piyasalardan çok büyük miktarda ürün çektiler. Bu bizim gibi stratejik coğrafi konumda olan bir ülke için çok önemli bir gelişmedir. Bugün bizim kuzeyimizde hala verimini hala sağlayamamış ülkeler var. Güneyimizde de durum aynı. Gıda ihtiyacına sahip bir yığın ülke de orada var. Terminal bir ülke olma potansiyeline sahibiz ve bunu doğru kullanmalıyız” dedi. 

Tarımda eğitim ve finansmanın önemini vurgulayan Yavuz, “buğdaydan örnek vermek gerekirse, Amerika’nın birim başına buğday üretimi 750kg iken bizde bunun yarısı kadar. Demek ki bizim bir bu kadar daha üretebileceğimiz miktar var. Bunun için de tarıma eğitim ve finansman katmak şart. 

Bununla beraber kırsalda yaşayan çiftçimize sosyolojik ve ekonomik açıdan destek olmazsak, insanları buralarda tutmamız her geçen gün zorlaşacak. Gençler şehirlere gelmek istiyor. Köylerinde tarımdan çok daha fazla kazanabilecekken şehirlere gelip asgari ücretli işlerde çalışıyorlar” şeklinde konuştu. 

ATB Başkanı Yavuz, IPARD desteklerinin ağırlıklı olarak Avrupa Birliği fonlarından karşılandığını vurgulayarak, katılımcılara bu fonlardan azami oranda faydalanmaları konusunda çağrı yaptı. “Bu fonun %75’i AB fonlarından, %25’i Türkiye’nin bütçesinden sizlere ödeniyor. Bu desteklerden faydalanmanın ülkeye büyük katkısı var. 

Başvuranların yaygın düşüncesi, bu desteklere hak kazanmak için çok uğraştırdıkları şeklinde. Ancak AB’nin de kendine göre kriterleri var. Çok bir şey de demiyor aslında. En iyisini en şatafatlısını yapın demiyor. Dedikleri tek şey ‘hayvan refahı ve hijyene önem verin’. Kimse gösteriş sizden gösterişli yapılar beklemiyor” dedi. 

Açılış konuşmasının ardından Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Ankara İl Koordinatörü Emre Yeniay, toplantıda yaptığı sunumla IPARD II 10. Çağrı İlanının kapsam ve detaylarıyla ilgili bir sunum gerçekleştirdi.

Yeniay yaptığı sunumda 101 ve 103 sektör kodlu desteklerden bahsederek, bu desteklerden kimlerin ne şartlarda yararlanabileceğini anlattı. 

10. Çağrı dönemi, “Tarımsal işletmelerin bina, makine ve teçhizatlarına yönelik yatırımlar” ve “Tarım ve Balıkçılık ürünlerinin işlenmesi, pazarlanması ile ilgili bina, makine ve teçhizatına yönelik yatırımlar” ı kapsıyor. Başvuruların en geç 23.03.2021 tarihine kadar yapılması gerekiyor. 

Detaylı bilgi ve başvuru kuralları için www.tkdk.gov.tr 



RESİMLER

Yayın Tarihi : 17.02.2021 / Okunma Sayısı : 598
İLETİŞİM
Macun Mahallesi 171. Cadde No:4 Yenimahalle / ANKARA
T : +90 312 327 00 00 (pbx)      F : +90 312 324 08 57      E-Mail : info@ankaratb.org.tr