Üye Girişi
ATB BİLGİ PANELİ
Mobil Linkler
ETKİNLİK TAKVİMİ
BORSAVİZYON
Borsavizyon Dergisi
ANKET
Memnuniyet Anketi
Üye Memnuniyet Anketi
SERTİFİKALAR
LİNKLER
ATB Başkanı Yavuz, Coğrafi İşaretli Ürünler Kitabı Tanıtım Programı`na katıldı

17.06.2021 / Ankara

Ankara Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz, Ankara Ticaret Odası (ATO) ev sahipliğinde gerçekleştirilen ‘Coğrafi İşaretli Ürünler Kitabı Tanıtım Programı'na katıldı.

ATO’nun coğrafi işaretli ürünler konusunda farkındalık oluşturulması ve bu ürünlerin ekonomiye kazandırılması hedefiyle hazırladığı kitabın tanıtım programında, Ankara Valisi Vasip Şahin, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ve çok sayıda katılımcı yer aldı.

Toplantının açılışında konuşan ATO Başkanı Baran, Türkiye'nin coğrafi işaretler konusunda bugüne kadar en geniş kapsamlı bilgilendirmesini sağlayan "Coğrafi İşaretli Ürünler Kitabı" için, " Eser niteliği taşıyan ve üreticiden tüketiciye her kesimin başvurup istediği bilgiye direkt ulaşmasını sağlayan bir kitap oldu" dedi.

Göreve geldiklerinden bu yana coğrafi işaretli ürünlerin ülke ekonomisine sağlayacağı katma değer konusu üzerine önemle eğildiklerini anlatan Baran, "Coğrafi işaret, ülkelere değer katan bir olgu. Coğrafi İşaret tescili, üreticiyi ve tüketiciyi korurken, ürünün kalitesini de artırıyor. Ürünlerin standartlaşmasını mümkün kılarak, pazardaki bilgi kirliliğinin önüne geçiyor. Üreticinin kıymet görmesini sağlayarak kırsal nüfusu yerinde tutan coğrafi işaretli ürünler, tarımsal üretim çeşitliliğine ve özgün ürünlerin üretilmesine teşvik ediyor" dedi. Baran, coğrafi işaret alan ürünlerin pazarda değerinin de arttığını kaydetti.

Dünyada 200 milyar dolarlık, sayıları 10 bini bulan coğrafi işaret tescilli ürün olduğunu bildiren Baran, "Avrupa Birliği'nde bulunan 3.732 adet coğrafi işaret tescilli üründen de 77 milyon euroluk gelir elde ediliyor ve bu gelirin yüzde 50'si Fransa ve İtalya'ya ait" dedi.

Türkiye'de coğrafi işaret tescili almış ürün sayısının 776 olduğunu kaydeden Baran, "Bunların ülkemize katma değeri bir buçuk milyar euro. 715 tane daha tescil almak için bekleyen ürünümüz var. Marka Patent Kurumu'ndan edindiğimiz bilgiye göre, 2 bine yakın tescil alması gereken ürünümüz var ve bu ürünlerin değeri 20 milyar dolar civarında" diye konuştu.  

Ankara Valisi Vasip Şahin, coğrafi işaret tescillerinin sadece ekonominin konusunu olmadığını belirterek "Coğrafi işaret son dönemin gelişen ve öne çıkan bir olgusu. Türkiye mevcut potansiyeli itibari ile en az 2.500 civarında tescillenebilecek ürüne sahip. Bunu mümkün olan en kısa zamanda dünyaya tanıtıp kabul ettirmekte bizim görevimiz olmalı. 17 tane coğrafi işaretli ürün Ankara için çok az bir sayı. Bugün kitabımızın lansmanı ile beraber tekeri döndürecek ilk hareketi yapmış olduk devamının da geleceğini umuyoruz" diye konuştu.

 



RESİMLER

Yayın Tarihi : 18.06.2021 / Okunma Sayısı : 438
İLETİŞİM
Macun Mahallesi 171. Cadde No:4 Yenimahalle / ANKARA
T : +90 312 327 00 00 (pbx)      F : +90 312 324 08 57      E-Mail : info@ankaratb.org.tr