Üye Girişi
ATB BİLGİ PANELİ
Mobil Linkler
ETKİNLİK TAKVİMİ
BORSAVİZYON
Borsavizyon Dergisi
ANKET
Memnuniyet Anketi
Üye Memnuniyet Anketi
SERTİFİKALAR
LİNKLER
ATB Başkanı Yavuz, `Standartlara Yön Ver` Semineri`ne katıldı

06.10.2021 / Ankara

Ankara Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Faik Yavuz ve ATB Genel Sekreteri Eyüp Şenol Ömeroğlu, Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) standardizasyon sisteminin geliştirilmesi ve farkındalığın artırılmasına yönelik düzenlediği “Standartlara Yön Ver!” projesi kapsamındaki seminere katıldı.

Türk üretici ve sanayicilerinin, AB Standartları belirlenirken masada daha fazla yer almasını ve daha fazla katkıda bulunmasını hedefleyen projenin açılışında konuşan ATB Başkanı Yavuz, “proje, üretici, sanayici, tüketici, ticaret erbabını ve bilim camiası açısından son derece önemli ve doğuracağı sonuçlar açısından da ülkemiz açısından da değerli bir projedir” dedi.

Yavuz konuşmasında şu görüşlere yer verdi:

Gelişen ve sürekli globalleşen dünyada standardizasyon son derecede önemlidir. Üretimi ve ticareti kolaylaştıran, tüketiciye güven veren, temel insan ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olan ve dünyadaki kıt kaynakların da etkin kullanılmasını hedefleyen faaliyettir.

Standardizasyon ihtiyaç ve eğilimlere dayalı gelecek planlaması için güçlü bir araçtır. Dünyadaki en son gelişmeler, AR-GE çıktıları ve yeni trendler hakkında bilgi sahibi olma aracıdır.

Standarda uygun, kaliteli ürünler üretmek zorundayız. Aksi halde globalleşen dünyada kendimize pazar bulamayız.

Bundan 4-5 yıl önce Dünya Ticaret Örgütü, bir karar almıştı. Tüm elektronik aletlerin prizlerini tek bir standartta üretmek. Ancak bunun maliyetini hesapladığınız zaman, maliyet trilyon dolarlara ulaştı. Bunun ne kadar doğru ne kadar yanlış olduğu tartışma konusudur. Ancak bu örnek, globalleşen dünyanın ve standardizasyon konusunun ne denli önemli olduğuna örnektir.

Bir diğer önemli standart konusu; "Yeşil Dönüşüm" konusudur. Cumhurbaşkanımız ABD’ye gittiğinde ifade etmişti; tekrardan Paris İklim Sözleşmesi’ni gündemimize alacağımızı belirtmişti. Bu konuda TSE’ye oldukça iş düşecek gibi görünüyor.

Bir Ticaret Borsası Başkanı olarak şunu ifade etmek bana düşer; Tarım, hayvancılık ve gıda konusunda da standardizasyonlar çok önemlidir. İlk ticaret borsasının temelleri 14. Yüzyıla kadar dayanır. Burada diyor ki; 'standartı belirlenmiş depolanabilir ürünler'. 500 yıl önce borsacılığın tanımına konulmuş bir kelimeden bugün hala önemi artarak bahsediyoruz. Giderek daha önemli bir hale gelmesini de gözlemliyoruz.

Ancak biz önce standart konusunu kendi içimizde halletmemiz gerekiyor. Örneğin lisanslı depoculukta, TMO’nun kendine göre bir standartı TSE’nin kendine göre bir standartı olduğunu görüyoruz. Lisanslı depoculuk faaliyetlerinde kafa karışıklığı yaratan bu konuda TSE ile çalışmalarımız devam ediyor. En kısa zamanda bir sonuca varacağını düşünüyorum. TSE'nin standartlarının esas alınması gerektiğine inanıyorum.

Toplantıya, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkan Yardımcısı Seyit Ardıç ve TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin de katılarak, açılış konuşması gerçekleştirdi.



RESİMLER

Yayın Tarihi : 06.10.2021 / Okunma Sayısı : 303
İLETİŞİM
Macun Mahallesi 171. Cadde No:4 Yenimahalle / ANKARA
T : +90 312 327 00 00 (pbx)      F : +90 312 324 08 57      E-Mail : info@ankaratb.org.tr